tirsdag 30. oktober 2012

Det Norske


Vi har fått en oppgave om å fortelle hva vi forbinder med "det norske"

Det jeg forbinder med det norske er
hyttetur, det gjelder hele året, men på vinteren er det typisk med en skitur med kvikklunsj og appelsin. Vi nordmenn sliter jo med å få i oss nok C-vitamin, så en appelsin hører med!
Brunosten hører hjemme hos oss. Personlig liker jeg den ikke, men den er jo norsk likevel. Store deler av året består av peiskos, siden Norge har kalde temperaturer stort sett hele året. Dårlig vær hører med, men vi er flinke til å kle på oss med ull og varmt tøy.
Forskjellige dialekter har vi! Vi er stolte over at vi er forskjellige, og vi liker å vise fram hvor vi kommer fra – jo snålere dialekt vi er, jo norskere er vi! I Norsk mattradisjon har vi fårikal, potetball, kjøttkaker med kålstuing og ertestuing, sodd, rømmegrøt, klippfisk, lutefisk og andre spennende varianter av fisk.
Til 17.mai feirer vi ved å ha på oss bunader, som også viser hvor vi kommer fra. Vi spiser pølse med brød eller lompe, bløtkake, softis og leker leker som for eksempel potetløp. Dette hører mest til barnas feiring, siden «vi voksne» liker best å se på, for vi er så skikkelige.
Binders er en annen norsk sak, en nyttig dings som binder sammen arkene våre uten å lage hull. Kjempesmart!
Det er viktig for oss å være stolt over landet og folket, noe som kommer spesielt fram på 17. mai feiringen vår, og vi veiver med flagget og synger og hoyer sammen for å feire.
Hver dag har vi med oss matpakke enten på skolen eller på jobb, noe andre land ser på som helt uforståelig. Denne tørre matpakka ligger i sekken vår hele dagen, og etter vi har vært på skole eller jobb i fire-fem timer – DA tar vi den fram og nyter den som om den skulle vært vårt siste måltid. På søndager går vi vår berømte søndagstur. Siden de fleste nordmenn ikke holder seg i nok aktivitet, trimmer vi og er sporty denne ene helligdagen, da vi etter tradisjoner ikke har lov til å arbeide. Vi synger sanger på dialekt, både hjemme til barna, og kjendiser synger sanger på sin dialekt – igjen for å vise fram at hun eller han er «typsik norsk».Vi er også glade i å fortelle norske eventyr, som handler mye om forskjellig norsk natur med fjorder, fjell og skog.
Nordmenn er et vanskelig folk. Vi snakker ikke med ukjente på gata, og får vi spørsmål underveis på vår ferd, vil vi helst unngå å svare.

Så hva er egentlig typsik norsk? Et folk som er stolte av seg selv og de andre rundt seg, men som helst ikke vil snakke med andre? God mat, gode tradisjoner, og peiskos for å toppe det hele?
En ting er sikkert, og det er at nordmenn kan å kose seg!

mandag 15. oktober 2012

Svar til blogginnlegg


Svar til Finn Erik Vinjes blogginnlegg
«Større lærartettleik»


Etter å ha lest Finn Erik Vinjes blogginnlegg, ser vi allerede fra overskriften at teksten har en tone ironi. Teksten er provoserende, morsom og angriper nynorsken slik som situasjonen er i dag. Barn og unge tvinges til å lære sidemål i skolen, noe jeg syns burde være valgfritt – og som burde vært påbegynt så sent som ungdomsskolen, når du er gammel nok til å ta egne valg.
Bokmål påvirker nynorsken, og gjør flere og flere ord like. Dette gjør det vanskeligere å skille de to skriftspråkene våre, og det skaper forvirring for de som for eksempel skal skrive en tekst på sidemål, enten det gjelder bokmål eller nynorsk.
Likevel er det mange ord som er helt forskjellige. Om du prøver å tippe deg frem til et nynorskord når du ser et bokmålsord, blir det enten riktig eller helt riv ruskende galt, dette vet du ikke før du blar frem ordlista.

Så hvorfor kan ikke skriftspråket være valgfritt?